Csempe, járólap, fürdőszoba   info@csempehegyek.hu

Kérdése van? info@csempehegyek.hu  Hívjon minket! +36-20/394-7831  

Blog
2023.06.27 00:09

Az épületgépész tanácsai fürdőszobafelújításhoz

Az épületgépész tanácsai fürdőszobafelújításhoz

Az épületgépész tanácsai fürdőszobafelújításhoz.

Mit is csinál egy épületgépész? A Wikipédia szerint:

Az épületgépészet feladata, hogy biztosítsa az épület használói számára a komfortérzetet, ivóvizet, a keletkező szennyvíz elvezetését, a megfelelő hőmérsékletet, a megfelelő minőségű és paraméterű levegőt. Az épületgépészet nagy általánosságban az épületeken belüli csőhálózatokkal, azok szerelvényeivel és a hozzájuk kapcsolódó berendezésekkel foglalkozik.

Az épületgépészet több részből tevődik össze:

  • fűtéstechnika
  • vízellátás, csatornázás
  • gázellátás – (égéstermék-elvezetés)
  • légtechnika, szellőzés
  • klímatechnika(lásd Légkondicionáló)
  • villamosságtechnika

Ebből azért nyilvánvaló, hogy a fürdőszobában mindenképpen van dolga egy épületgépésznek egy építkezés során, de ez felújításkor is szükségessé válhat.

Sajnos jó magyar szokás szerint a legtöbb fürdőszobában bent található a melegvízellátásért felelős gépészet, és, vagy, a kazán, meg még legtöbbször súlyosbító körülményként a mosógép is.

Ideális estben ezeket érdemes egy kazánházban vagy mosókonyhában elhelyezni, nem a fürdőszobában.

Nade, ha már egyszer ott van a legtöbbször ott is marad.

Felújításkor sok kérdés merül fel az épületgépészetet illetően erről kérdezte meg a lakinta.hu oldal Pál László Péter gépészmérnököt. Most a válaszokból szemezgetünk.

-Ha szükséges a kazán csere akkor mire kell figyelni?

Alapvetően a gázkazánokat 15-20 éves korban már érdemes lecserélni, de ez fokozottan igaz akkor, ha a berendezés már nem üzembiztos, vagy a kéményseprő, gázkészülék szerelő szakember felhívta rá a figyelmünket, hogy a készülék életveszélyessé válhat.

Az új gázkészülék beszerzése előtt egyeztetni célszerű arcképes gázszerelői igazolvánnyal rendelkező gázszerelő mesterrel, és épületgépész tervező mérnökkel.

 Fokozottan figyelni kell: az új gázkazán telepítési helyére, hőteljesítményére, az égéstermék elvezetés módjára, kialakítására, villanyszerelőt is be kell vonni a kivitelezésbe, aki az érintésvédelmet is megfelelően kialakítja.

-Mikor van szükség gáztervre?

Gázszolgáltató által engedélyezett gáztervre új létesítés, átalakítás, kapacitás bővítés esetén van szükség.  Egyszerűsített gázkészülék csere, vagy gázkészülék csere esetén is az illetékes gázszolgátató felé kell a szerelőnek, tervezőnek vagy mindkettőnek jelezni a megfelelő dokumentációval. 

(A gáztervet az épületgépész készíti el. Szerk.)  

Sokszor probléma a megfelelően méretezett fürdőszobai radiátor méretezése az ügyfelek visszajelzése alapján, erre is választ kaphatunk a cikkből.

- Mekkora teljesítményű radiátor kell a fürdőszobába?

Pontos hőtechnikai számítás után megfelő méretű, hőteljesítményű radiátor kiválasztása a célszerű, melyet padlófűtéssel kombinálva érdemes kialakítani. Figyelmebe kell venni hogy a szabványi előírás fürdőszobában 24°C méretezési belső hőmérsékletet ír elő,és a nagyobb szellőzési légcsereszám miatti hőveszteség sem elhanyagolható. 

Ökölszabályként elmondható hogy 50-100 W/lm³ (légköbméter) a fürdőszobai hőigény.  

Reméljük tudtunk segíteni a fürdőszoba felújítás előtt állóknak.

A teljes cikket IDE KATTINTVA olvashatjátok. Ha tetszett a cikk oszd meg másokkal is.

Ha kérdésed van várjuk a leveledet az info@csempehegyek.hu email címen.