Csempe, járólap, fürdőszoba   info@csempehegyek.hu

Kérdése van? info@csempehegyek.hu  Hívjon minket! +36-20/394-7831  

Blog
2023.07.15 22:59

Kopásállóság – minden, amit tudni kell a csempék kopásállóságáról.

Kopásállóság – minden, amit tudni kell a csempék kopásállóságáról.

A kopásállóság a járólapok, padlólapok egyik legfontosabb tulajdonsága, műszaki jellemzője, hiszen ez határozza meg hogy milyen helyiségben lehet az adott lapot leburkolni, felhasználni.

Mit is jelent a kopásállóság?

Mit is jelent a kopásállóság?

Azt, hogy a csempék felületén lévő máz réteg mennyire áll ellen a mechanikai súrlódásnak. Magyarul a cipő talpára került apró homok és kavicsszemcsék milyen könnyen, vagy nehezen koptatják a csempék felületén lévő mázréteget.

Biztosan mindenki látott már régi, kopott, karcos felületű csempéket. Nem szeretnénk, ha a mi padlónk is úgy nézne ki néhány év múlva. Ezért fontos, hogy megfelelő kopásállóságú lapot válasszunk.

Meg kell nézni, milyen helyiségbe szeretnénk a lapot, és ott milyen igénybevételnek lesz kitéve, járunk-e ott cipővel, hányan és milyen gyakran használják azt a helyiséget.

A burkolók hajlamosak kicsit túlbiztosítani magukat, és gyakran mondják, hogy csak 4-es vagy 5-ös kopásállóságú lapot szabad megvenni. Ez nem igaz!  Mindig olyat kell venni, ami az adott helyiségbe az adott igénybevételnek megfelelő.

A kopásállóság meghatározására régebben az úgynevezett PEI skálát használták a gyártók. A PEI skála használata egyébként nem kötelező az Európai Unió szabványrendszere szerint, ezért nem is mindenki használta ezt eddig sem, és azt tapasztaljuk, hogy ez egyre inkább így van.

*Sokszor hallottam ügyfelinktől, hogy olyan járólapot keresnek, ami: „nem törik el, ha leejtek valamit” A kopásállóságnak a törésállósághoz nem sok köze van.

A csempék alapvető tulajdonsága, hogy törékenyek. Ha a konyhába elejtem az öntöttvas lábost, akkor a járólap bizony eltörik. Ez ellen nem lehet védekezni. Annyit tudunk tenni, hogy a sérült lapokat egyszerűen kicseréljük. Éppen ezért is nagyon fontos, hogy minden járólapból és falicsempéből legyen legalább 1-2 doboz tartalékunk.

Na de akkor mi a helyzet a kopásállósággal, ha nem használják a gyártók a Pei skálát?

Erre is többféle megoldása van a gyártóknak.

Vannak gyártók, például a Marazzi és a Ragno, akik betű jelöléseket alkalmaznak arra, hogy megmondják egy termékük milyen jellegű felhasználásra alkalmas. És ebben minden gyártó hasonló elvet vall. Egyszerűen leírják, vagy piktogramokkal jelölik a katalógusokban, weboldalakon, hogy milyen jellegű felhasználásra javasoltak az adott padlólapok. A leggyakrabban csak annyit közölnek, hogy beltéri felhasználás, lakossági felhasználás, vagy nyilvános terekben is ajánlják, ez már üzleteket közületeket is jelent.

Hogyan találhatod meg a kopásállósági információkat a webáruházunkban a termékeknél?

Mi is követjük a gyártókat, és a termékek leírásában egyszerűen leírjuk, hogy a lakás mely helyiségeibe javasolt az adott padlólap használata. A leginkább igénybevett padlók egy lakásnál a konyha és az előszoba. Minkét esetben elmondható, hogy a padló élettartalmát a szőnyegezéssel lehet a leginkább védeni.

Minden padlólapnak van kopásállósága?

Ez egy elég érdekes kérdés ugyanis az gondolnánk, hogy erre egyértelmű igen a válasz, de ez nem így van!

A máz nélküli gres lapoknak elméletileg nincs kopásállósága.

Miért?

Egyszerű. A kopásállóság a járólapok felületén levő máz kopását vizsgálja. Mivel a máz nélküli gres lapokon nincs mázréteg, hiszen teljes (vagy majdnem teljes) keresztmetszetükben egy anyagból készülnek, így nincs, ami lekopjon róluk. Illetve, ha kopna is a felület, alatta ugyan az az anyag van, így nem igazán látható a kopás.

A máz nélküli gres lapokat használjuk nagy forgalmú, nagy igénybevételnek kitett felületeken. Üzletekben, irodákban, bankokban…. stb.

Remélem sikerült választ adnunk a kopásállósággal kapcsolatos kérdéseidre!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Ha kérdésed van írhatsz nekünk email az info@csempehegyek.hu email címre.