Csempe, járólap, fürdőszoba   info@csempehegyek.hu

Kérdése van? info@csempehegyek.hu  Hívjon minket! +36-20/394-7831  

Blog
2023.07.28 22:24

Tudnivalók burkolás előtt. Avagy rövid útmutató a segédanyagokhoz.

Tudnivalók burkolás előtt. Avagy rövid útmutató a segédanyagokhoz.

Miután minőségi burkolatokat rendelt nagyon fontos lépést tett azért, hogy a kész burkolatban a felújított házába, lakásába sokáig lelje örömét.

A szép és minőségi burkolat kiválasztása azonban még önmagában nem elegendő.

A kész burkolat elengedhetetlen része a segédanyag, avagy a ragasztó, fugázó, alapozó és társai. A segédanyagok kiválasztása nem laikusoknak való feladat, ezt érdemes a burkolást végző szakemberre bízni.

Akkor miért is beszélünk róla?

Ha a konkrétumokat nem is kel feltétlenül tudni, az alapelvek hasznos tisztában lenni mindenkinek.

A segédanyagok kiválasztásánál rendszerben érdemes gondolkodni, ez azt jelenti, hogy egy gyártó termékeit kell használni az összes segédanyag tekintetében. A gyártó csak így vállal garanciát, és így könnyebb igény esetén szaktanácsot kérni a gyártóktól.

Mégis milyen segédanyagokra lehet szükség egy burkolás során?

Általában a következőkre:

  • Alapozó
  • Ragasztó
  • Fugázó

A fürdőszobában ez kiegészül a nagyon fontos vízszigetelő anyagokkal:

  • Folyékony fólia
  • Hajlat erősítő szalag

Nagyon ritkán, de még mindig hallunk olyanokat, hogy a néhány éves fürdőszoba falán kívülről vizesedés látszik, és kiderül, hogy nem raktak vízszigetelést a burkolat alá. Ez egy olyan hatalmas hiba, ami több százezres akár milliós károkat is okozhat, így nagyon fontos, hogy megrendelőként tisztában legyünk a szükségességével, és ellenőrizzük a meglétét.

Hova kell vízszigetelés?

Nem kell a teljes fürdőszobát vízszigeteléssel ellátni, de nézzük mi az, amit mindenképpen kell:

  • Zuhanyzó minden oldala és alja (akkor is, ha zuhanytálca van, és akkor is ha burkolva van). A sarkokban hajlaterősítő szalagot kell használni!
  • Emeleti fürdőszobánál a teljes padlón.
  • Ha a kádat zuhanyzásra is használják akkor a kád mögötti és alatti rész.

A ragasztó kiválasztása a másik nagyon lényeges dolog. Rossz ragasztó vásárlással is veszélyeztethetjük a burkolat élettartalmát.

Milyen szempontokat kell figyelembe venni a ragasztó kiválasztásánál:

  • Van e padlófűtés vagy nincs?
  • Mekkora a burkolat mérete?
  • Kültér vagy beltér?

Ha ezekre tudjuk a választ a ragasztó kiválasztása nem nehéz, illetve ezekkel az információkkal ellenőrizni tudjuk, hogy a burkoló által választott ragasztó megfelelő e. A ragasztók csomagolásán is nagyon sok információ olvasható, de ha biztosra akarunk menni akkor a gyártó weboldalán érdemes letölteni a termék műszaki adatlapját és ezeken általában viszonylag érthetően meg van fogalmazva mire alkalmas az adott ragasztó.

Ha a leírás nem egyértelmű, érdemes segítséget kérni a szakkereskedőtől, vagy a gyártótól. A segédanyag gyártók általában elég jó szaktanácsadókkal dolgoznak, akik telefonon szívesen adnak felvilágosítást, esetleg ajánlást is tesznek az adott problémára használható anyagokról.

Amennyiben tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!