Csempe, járólap, fürdőszoba   info@csempehegyek.hu

Kérdése van? info@csempehegyek.hu  Hívjon minket! +36-20/394-7831  

Blog
Csempehegyek
2023.09.19 22:12

Burkolás ősszel, avagy a tökéletes terasz titka.

Burkolás ősszel, avagy a tökéletes terasz titka.

A nyár a burkolási munkáknál is uborkaszezonnak számít valamennyire. Ősszel viszont újra maximális sebességre kapcsolhatnak a munkálatok.

 Miért jobb az ősz burkolásra, mint a nyár?

A burkolás érzékeny a hőmérsékletre, hiszen télen fagypont alatt nem burkolhatunk, és nyáron a nagy melegben se szerencsés. A burkoláshoz a padló hőmérséklete 18-20 celsius fok között ideális. Amikor 30-35 fok meleg tombol a nyári kánikulában, a padló is melegebb, mint kellene, és hűteni a Padlót burkoláshoz nem lehet. A teraszokról nem is beszélve.

Miért baj, ha melegebb a padló vagy a fal, mint kellene?

Azért, mert a ragasztóból a víz a meleg hatására sokkal hamarabb kiszárad, mint kellene, így jó eséllyel nem köt meg rendesen. Hiszen az általában használt csemperagasztók cementbázisúak, tehát akár a betonnak, a kötéshez vízre van szüksége.

A teraszokon még a választott lap színe is súlyosbíthatja a helyzetet hiszen, ha a most divatos sötét szürke lapokat választunk akkor azok úgy szívják magukba a meleget, mint a szivacs. Én mondjuk pont ezért nem szoktam javasolni teraszra a sötét színeket, egyébként sem.

A túl meleg környezet nem jó, így a kinti burkolási munkálatokhoz az ideális időszak a tavasz, és az ősz. Mindaddig lehet kinti burkolási munkát végezni amíg a hőmérséklet nem megy 5 fok alá. (az éjszakákat is beleértve) A teraszokat, lábazatokat, kerítéseket, homlokzatokat ebben az időszakban ideális burkolni.

Miben más a terasz burkolása, mint a belső terek burkolása?

A ház összes helyiségénél arra törekszünk, hogy tükörsima teljesen sík, vízszintes felületeket hozzunk létre a burkoláshoz. A teraszon viszont ez nem így van. A teraszburkolatnak lejtést adunk, ami azt jelenti, hogy a faltól kifelé lejteni kell a szintnek, hogy a ráeső csapadék, eső, hó, lefolyjon róla, és ne a falhoz folyjon be a víz. Ez különösen fontos a fedetlen teraszoknál, erkélyeknél, de a fedett teraszra is beeshet az eső, vagy a hó.

A mi éghajlatunkon a külső burkolásokhoz csak és kizárólag fagyálló csempéket, járólapokat szabad használni. Természtesen a csemperagasztónak, illetve minden felhasznált segédanyagnak alkalmasnak kell lennie a kültéri használatra. A teraszon van a burkolat a legnagyobb igénybevételnek kitéve. Gondoljunk bele, nyár, szikrázó napsütés, a burkolat akár 40-50 fokosra is felmelegedhet, és aztán jön egy nyári zápor, mondjuk jégesővel. Ezt a hatalmas hősokkot nem csak a járólapnak, de a hozzá felhasznált ragasztónak, segédanyagnak is el kell viselnie. A teraszokra éppen ezért érdemes legalább S1 jelölésű ragasztót választani. Ezek a ragasztók már úgynevezett alakváltozásra képes kategóriába tartoznak.

Terasz burkolat Serenissima Rovere lapokkal

A teraszoknál nem csak a felülről jövő, hanem az alulról jövő vízre is figyelni kell. A teraszok beton alapja képes felszívni a talajban levő nedvességet, és ez végső soron szép lassan a burkolat felválásához, felfagyásához vezethet. Így teraszoknál különösen fontos a vízszigetelés. Az általában használatos rétegrend alulról:

Alapozó – vízszigetelés – ragasztó – burkolat. Nagyon fontos, hogy a rétegrend változhat az adott szerkezet tulajdonságainak a függvényében. Az adott helyen használatos segédanyagok kiválasztása és szakszerű felhasználása minden esetben a burkoló felelőssége. A kész burkolásért is a burkolónak kell a felelősséget vállalnia.

A teraszra nem csak hagyományos járólapokat lehet burkolni. Számtalan lehetőség közül választhatsz, amik közül az egyik leginnovatívabb megoldás ami az utóbbi néhány év abszolút sikertörténete a 2 centiméter vastag gres lap. Ez igazán jó lehetőség régi teraszok szárazépítésben történő felújításához, de a térkő egyik izgalmas alternatívája is lehet. A 20 mm vastag gres lapokat hagyományosan ragasztóval is le lehet burkolni, vagy műanyag laptartó tappancsokkal is telepíthetjük őket, de akár sóderágyba is kerülhetnek mint a térkövek.

Ha tetszett a cikk oszd meg másokkal is! Kérdés esetén az emaileket az info@csempehegyek.hu email címre várjuk.