Csempe, járólap, fürdőszoba   info@csempehegyek.hu

Kérdése van? info@csempehegyek.hu  Hívjon minket! +36-20/394-7831  

Blog
Csempehegyek
2023.09.30 13:04

A csempék járólapok karbantartása

A csempék járólapok karbantartása

Hogyan legyen a burkolat sokáig szép és jó?

Az égetett kerámia az egyik legtartósabb padló, illetve falburkolat. Az élettartalma évtizedekben mérhető. A megfelelő karbantartás hozzájárul, hogy a burkolat esztétikailag is változatlan maradjon.

A fényes burkolat az első benyomások ellenére könnyen tisztántartható, viszont az erős mechanikai hatásoktól védeni kell, mert minden fényes burkolat hajlamos a karcolódásra. Nem javasolt fém súroló szivacsok használata, de például tisztító pengéket lehet használni fényes felületen, persze körültekintően.

A matt burkolatokon a felmosás tisztítás nyoma könnyebben megmaradhat. Érdemes kipróbálni több tisztítószert vagy rongyot eszközt, hogy az adott burkolatra legmegfelelőbbet megtaláljuk.

hidegburkolat a padlón

Az is fontos, hogy a burkolat kiválasztásakor figyelembe vegyük az adott burkolat várható igénybevételét szennyeződés szempontjából. Például 3D felületű lapokat, amik ugye mivel a felületük nem sima, nem könnyen tisztíthatóak, nem érdemes olyan helyre tenni, ahol várhatóan gyakran komoly szennyeződéseknek lesz kitéve. Például nem javasoljuk a 3d lapokat tűzhely mögé, zuhanykabin belsejébe és fürdőkád oldalára. Ettől persze el lehet térni, a szokásaink ismeretében, illetve, ha a takarításhoz rendszeresen külső segítséget veszünk igénybe.

Az égetett kerámiák, mázas burkolatok egyik legkedvezőbb tulajdonsága, hogy ellenálnak a háztartási savaknak, lúgoknak. A rendszeres tisztítás hozzájárul ahhoz, hogy ne kelljen agresszív módszereket vegyszereket bevetnünk, hiszen a heti rendszerességű alapos tisztítás megelőzi a makacs szennyeződések kialakulását.

A burkolat legnehezebben tisztítható része minden kétséget kizáróan a fuga. A fuga a burkolat síkjától lejjebb található, így ott összegyűlnek a szennyeződések, amik egy átlagos felmosással nem biztos, hogy hatékonyan tisztíthatóak. A szennyeződések miatt különösen fontos, hogy a padlón megfelelő fugaszínt válasszunk. A legtöbb esetben a cementszürke fugaszínt szoktuk ajánlani, ami minden laphoz jól mutat. Ha valamiért mégsem szeretnénk szürkét a lap színéhez illő, de sötétebb árnyalatok közül érdemes választani.

 Volt régen egy ügyfelem, aki a fehér fugát megelégelve a fekete fuga mellett döntött az új fürdőszobájában. Nem árulok el túl nagy titkot amikor azt mondom, nem volt jó választás. A fekete, vagy nagyon sötét fuga pont olyan kényes, mint a fehér, minden meglátszik rajta.

Ma már léteznek speciálisan fuga tisztításhoz kifejlesztett vegyszerek, amik elég hatásosak, de az emberi közreműködés ezen szerek használatában nem elhagyható, így egy macerás és időigényes folyamat. A fugák tisztítását azért nem kell minden héten elvégezni, a koszolódás mértékétől függően évente egyszer kétszer elég, ha rászánjuk magunkat.

Az igénybe vett helyeken, például konyha hátfalra, illetve zuhanyzóba indokolt lehet az epoxi fuga használata. Az epoxi fuga kötőanyaga a műgyanta, ami kötés után, egy nem szívó, homogén, könnyen tisztítható felületet ad.

Zuhanyzó fürdőszobában

Mi van, ha sérülnek a lapok, eltörnek?

A csempe nem javítható, de cserélhető. A csempék, járólapok egyik egyedülálló tulajdonsága, hogy a teljes burkolat megbontása nélkül akár csak egy darab is cserélhető. Ennek persze feltétele, hogy legyen tartalék burkolólap, amit minden esetben nagyon ajánlott félretenni.

Összefoglalva a hidegburkolatok égetett kerámiák jól és könnyen tisztíthatóak, cserélhetőek, ellenálnak a háztartási vegyszereknek, évtizedekig változatlanul megőrzik alakjukat esztétikai és műszaki tulajdonságaikat. Szép és tartós burkolat falra és padlóra egyaránt.