Csempe, járólap, fürdőszoba   info@csempehegyek.hu

Kérdése van? info@csempehegyek.hu  Hívjon minket! +36-20/394-7831  

Blog
2019.11.25 09:06

A csempe tárolása, és burkolás télen

A csempe tárolása, és burkolás télen

Télen hogyan tároljuk a csempét?

 

Sok építkezésen a téli hónapokra esik a csempézés. Télen veszik, télen szállítják, és télen burkolják a csempét, járólapot. Mire kell figyelni, hogy károk nélkül ússzuk meg ezt a műveletet?

 

A csempe tárolása:

Ha fagyálló a csempe, járólap, akkor különösebb teendőnk nincs, letakarjuk. Burkolás előtt be ell vinni, hogy a burkoláskor már szoba-hőmérsékletű legyen a lap, de addig nyugodtan tárolhatjuk kint is.

De mi van ha nem fagyálló a csempe, járólap?

 

A jó hír, hogy akkor is tárolhatjuk kint egyedül a nedvességtől kell védeni.

A nem fagyálló lapok a fagyállóktól abban különböznek, hogy nagy a vízfelvételük, képesek a vvizet magukba szívni így ha a víz megfagy, szétfeszíti a lapot. Ha viszont nem tud vizet magába szívni, a kerámiának önmagában nem lesz baja a hidegtől. A nagy tüzépeken, a gyáraknál is az udvaron tárolják a csomagolt egész raklap csempéket. Ha megbontják, akkor vagy letakarják, vagy fedett helyre viszik.

 

Mire kell figyelni ha télen burkolunk?

 

Kint nem lehet burkolni ha a hőmérséklet éjszaka 5 fok alá esik. A ragasztók teljes kötésideje általában minimum 24 óra, erről a ragasztó gyártójának a termékadatlapján lehet bővebben tájékozódni. A cementbázisú ragasztók csak +5 fok felett használhatóak.

 

A benti burkolásnál is igaz az 5 fok. Ez a minimum hőmérséklet ami alatt már nem szabad burkolni. Ha viszont már megy bent a fűtés, és padlófűtés van, az az ideális ha a padló hőfoka 18 fok körül van (nem a levegő hanem a padló hőmérséklete).

 

A padlófűtésnél fokozottan kell figyelni az aljzat megfelelő nedvességtartalmára, az aljzatot burkolás előtt ki kell fűteni! Erről bővebben egy régi cikkünkben olvashatsz itt:

http://lakinta.hu/burkolasi-tudnivalok/padlofutesre-burkolnal-ezeket-tudnod-kell

 

Tehát benti téli burkolásnak nincs semmi akadálya.

 

Az építkezéshez, felújításhoz sok sikert és kitartást kívánunk!