Az oldal jelenleg ZÁRVA van!
Kérem próbálkozzon újra egy későbbi időpontban.

Csempe, járólap, fürdőszoba   info@csempehegyek.hu

Kérdése van? info@csempehegyek.hu  Hívjon minket! +36-20/394-7831  

Blog
2023.01.30 21:04

Terrazzó, vagy terrazzo mintás járólap?

Terrazzó, vagy terrazzo mintás járólap?

Mi az a Terrazzó, és miért olyan népszerű?

A terrazzo valójában egyfajta cementlap, mégis inkább a műkő lap elnevezés állna közelebb a valósághoz. A hagyományos, valódi terrazzo lapok alapanyagába különböző méretű kavicsok vannak, a kavicsok mérete és színe határozza meg a terrazzo kinézetét. A kavicsokat cement fogja össze, és ugyan úgy hidraulikus technikával készültek, mint a cementlapok. A tulajdonságai is hasonlóak a cementlaphoz, csak kődarabok miatt még tartósabbak, jobb a kopásállóságuk.

 

 A terrazzo felülete a végső kinézetét a látszó kavicsdarabkákkal, egy felületi csiszolást követően nyeri el. A terrazzó kinézetét a benne lévő kavicsok mennyisége, mérete és színe határozza meg. A hagyományos terrrazzó lapok mérete általában 20x20.

A videomegosztó oldalon könnyen lehet találni olyan rövidfilmeket ahol a hagyományos kézi terrazzo készítést csodálhatjuk meg.

Terrazzó mintás lapok

Terrazzo, vagy terrazzo mintás járólap?

Szóval a terrazzo szép, tartós, viszont mivel ez alapanyaga beton ez is utókezelést, impregnálást igényel. A beton ugyanis porózus anyag, magába szívja a szennyeződéseket, és érzékeny a savakra lúgokra. Az impregnálást időnként meg kell ismételni igénybevételtől függően. Ez a mai kor munkával elfoglalt életvitelével nehezen egyeztethető össze.

A hagyományos terrazzo lapok vastagsága, kb 2 cm , így ha ilyet szeretnénk, ezt az aljzat szintjének meghatározásakor már tudnunk kell. Ezzel kell a többi, valószínűleg vékonyabb burkolatot egy szintbe hozni, vagy a keletkező szintkülönbséget áthidalni. Nem lehetetlen megoldani de nagy odafigyelést, és tervezést igényel.

A modern csempegyártás időről időre az elődökből táplálkozik, a kézműves ősőkből inspirálódik, mind dizájn, mind forma tekintetében.

Peronda rialto

A hagyományos cementlapok újragondolása, a cementlap mintás járólapok óriási népszerűsége után, talán várható volt, hogy előkerülnek a múltból a terrazzok is. Bevallom én nem számítottam rá, de a dizájnerek másképp gondolták. Szóval a modern csempegyártás elkezdett terrazzó mintás lapokat gyártani. Nálunk a terrazzókhoz társul egy kis retro életérzés, hiszen a legtőbbünk nagymamájának a házában ilyen terrazzók voltak a padlón.

A hagyományos terrazzóval ellentétben a modern, korszerű gyártástechnológiával készült járólapok savállók, lúgállók, semmilyen impregnálást nem igényelnek, hosszú élettartamúak, és kopásállóságban is választhatunk olyat, ami az igényeinknek megfelel. A terrazzo mintás járólapok az égetett kerámia műszaki tulajdonságaival ötvözik a tradicionális terazzó dizájnt. Az így készült burkolatok megfelelnek a modern kor elvárásainak, úgy, hogy a tradíciók látványában gyönyörködhetsz.

Terrazzo mintás fürdőszoba

 A Modern terrazzo

A legtöbb gyár kirukkolt néhány terrazzo mintás kollekcióval. Van ami tágan értelmezi a terazzót, inkább csak inspirációként tekint rá, van aki igyekszik a régi elődöket reprodukálni. A terrazzó mintás járólapok rendkívül sok méretben kaphatóak. Persze itt is népszerű a hagyományos 20x20-as méret, de jellemzően nagyobb méretekben készülnek a korunk kívánalmainak megfelelően.

 

Ami még újdonság, hogy régen szinte csak kizárólag a padlón használták a terrazo lapokat, ma már ez nem így van. Általában igaz, hogy a járólapokat lehet falra tenni, csak a falicsempéket nem lehet a padlóra tenni, tehát minden járólap alkalmas akár falicsempének is a fürdőszobába vagy akár a konyhába.

Egyes gyártók készítenek kifejezetten terrazó mintás falicsempéket illetve dekorcsempéket is. A terazzo mintás falicsempék önmagukban is remekül mutatnak, de kiválóan kombinálhatóak egyszínű falicsempékkel is. A terrazzó mitás kínálatunkat megtekinthetitek ITT.

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!